• Voor een vrij en beweeglijk lichaam
  • Voor de behandeling van fysieke (pijn)klachten en ongemakken
  • Acute en chronische (pijn)klachten
  • Sinds 2014
  • Meer dan 17.500 behandelingen

Kniepijn

Knieklachten komen veelvuldig voor in de osteopathiepraktijk. De pijnklachten zijn meestal aan de voor- en/of binnenzijde van de knie. Maar ook een geheel pijnlijke knie, meestal als gevolg van een (sport) ongeluk of als gevolg van slijtage/artrose.

De belangrijkste bewegingen die een knie zou moeten kunnen maken zijn het strekken en het buigen; in mindere mate het naar binnen- en buitendraaien. Zo eenvoudig dit klinkt, zo complex is het kniegewricht zelf. Het kniegewricht wordt gevormd uit vijf deelgewrichten. Aan de voorzijde een deelgewricht tussen de knieschijf ( patella ) en bovenbeen. Tussen het onderbeen en het bovenbeen bevinden zich twee menisci die elk het kniegewricht weer opdelen in twee andere gewrichten. Zo zijn daar dan vier gewrichten: een gewricht onder de buitenste en binnenste ( meniscus ) en een gewricht boven de bovenste en binnenste meniscus.

Het buigen en het strekken van de knie gebeurt vooral in de beide bovenste meniscus gewrichten; het draaien vooral in de beide onderste meniscus gewrichten. De omliggende kniebanden en kapsels begeleiden de menisci en de knieschijf en zorgen ervoor dat de bewegingen niet té groot worden. Over de knie heen lopen verschillende spieren die in perfectie harmonie met elkaar in evenwicht moeten zijn. Een aantal hiervan lopen ook over de heup en zitten vast aan het bekken. Eén hiervan is de m. semimembranosus; dit is één van de drie spieren die samen een “Hamstring” vormen. Deze spier heeft zijn oorsprong aan het zitbeen (dit is een onderdeel van het bekken), loopt aan de achterzijde van het bovenbeen en heeft als insertieplaats de binnenzijde van de knie. Hier zit deze ook vast aan de binnenste meniscus.

Wanneer het bekken naar voren draait, komt er spanning te staan op de hamstring en daarmee op alle aanhechtingsplaatsen van de m. semimembranosus. Zo kan dus een bewegingsbeperking van het bekken knieklachten geven en ervoor zorgen dat de meniscus minder goed naar voren kan glijden. Dit uit zich in een verminderd vermogen tot het strekken van de knie.

In het bovenstaande voorbeeld is de onderrug oorzaak van de knieklachten; rugklachten kunnen daarentegen ook gevolg van zijn van knieklachten. In dit geval zal het bekken vaak naar achteren gedraaid zijn en beperkt in beweeglijkheid zijn. Ook de voet kan oorzaak zijn van knieklachten. Het kuitbeen is hier de ‘geleider’. Wanneer bijvoorbeeld iemand door zijn enkel gaat, komt er spanning (bij stevigere verzwikking kunnen deze banden als gevolg van een te hoge spanning scheuren) te staan op de banden aan de buitenzijde van de enkel. De buitenzijde van de enkel wordt gevormd door het kuitbeen die ook aan de buitenzijde van de knie bevindt. Zo kunnen dus bewegingsbeperkingen van de voet oorzaak zijn van knieklachten.

Bij slijtage of artrose in de knie is het erg belangrijk dat de beweeglijkheid van knie optimaal is/wordt. Dat betekend dus dat alle structuren in en rondom de knie optimaal in hun beweeglijkheid hersteld worden én al zijn mechanische relaties ( rug en voet ).

En zo zoekt een osteopaat naar de grondoorzaak van uw klachten. Hiervoor onderzoekt Axis Osteopathie het gehele lichaam, achterhaalt de oorzaak van uw knieklacht en behandeld deze waar nodig is. Op deze manier wordt de oorzaak van uw kniepijn behandeld en levert dit een mooi resultaat op.

Waar vindt u ons?

Axis Osteopathie is gevestigd in Assen (Drenthe, Assen Noord, wijk Marsdijk) en in Gorredijk(Friesland). Door deze twee vestigingen is de bereikbaarheid van de Axis Osteopathie groot en gemakkelijk.

Zo is Axis Osteopathie Assen eenvoudig bereikbaar vanuit Vries, Tynaarlo, Zuidlaren, Annen, Gieten, Borger, Rolde, Appelscha, Smilde, Hooghalen en Beilen.

Vanuit Jubbega, Donkerbroek, Oosterwolde, Olderberkoop, Heerenveen, Drachten en Beetsterzwaag is Axis Osteopathie Gorredijk op korte afstand en zo eenvoudig te bereiken.

Heeft u knieklachten, kniepijn of meniscus problemen en wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.